Novosti, Ovlažite vazduh

Kućni ovlaživač vazduha za zdravije biljke

stadler-form-blog-junglefever-ovlazivac-biljke

Kako sačuvati cveće preko zime: vlaga u stanu za biljke

Bilo da je u pitanju velika tropska palma u uglu ili šarena mala saksija na stolu, teško je zamisliti dom bez kućnih biljaka. Oni oživljavaju svaki životni prostor i unose boju u vaš život. Daću vam nekoliko saveta i predstaviću svoje tajno oružje kako biste bili sigurni da i vaše biljke prežive hladnu i suvu zimu.

Upoznajte Alfreda, Efulu Štrausa, dr Blatnika i Bomija: nekoliko mojih prijatelja iz moje male džungle kućnih biljaka. Nije li divno svaki dan otkriti novi pupoljak lista ili nov izdanak u saksiji? Ali nije uvek bilo tako – do pre nekoliko godina sam ubijao kućne biljke. Vratio bih se kući pun entuzijazma sa novom biljkom u saksiji koju sam kupio i za kratko vreme bi ona samo uvenula. Želeo sam da jednom zauvek stavim tačku na ovo i zato sam odlučio da uradim neko istraživanje na temu unutrašnje klime i sobnih biljaka.

stadler-form-blog-junglefever-baby-leaf-giant-taro

Sada kada je jesen stigla, vreme je da pripremim svoje biljke za mračne i suve zimske mesece. To uključuje pomeranje biljaka kojima je potrebno svetlo bliže prozoru i držanje oka na moj Selina merač vlage. Na kraju krajeva, nemam vremena za gubljenje jer je potrebno samo nekoliko dana sa niskom vlažnošću u prostoriji da se vrhovi listova počnu sušiti, što nije prijatno iskustvo za mene a ni za moje biljke. Glavni razlog je to što čim ponovo počnete da uključujete grejanje, nivo vlažnosti brzo opada – i ja tada iznosim svoje tajno oružje: Oskar ovlaživač vazduha.

stadler-form-blog-junglefever-oskar-selina

Optimalna vlažnost vazduha za biljke

Podrazumeva se da većina vas ljubitelja džungle već zna koliko je važno redovno zalivati svoje biljke i da se treba pobrinuti da svetlosni uslovi i veličina saksije budu pravi – ali da li ste ikada razmišljali o tome odakle dolaze vaši zeleni ukućani i kakvi klimatski uslovi tamo vladaju? Smatram svoje tropsko drveće i žbunje – sa svojim velikim, sočnim, zimzelenim listovima – fascinantnim. Moj epipremnum aureum, drvo strelicija, filodendron i džinovski taro potiču iz suptropskih klimatskih zona gde je nivo vlažnosti uvek veoma visok tokom cele godine. Ali kako da stvorim suptropsku klimu za svoje divne saksijske biljke u svom stanu, a da ne oštetim svoju kuću? Postoje različiti načini na koje možete stvoriti optimalnu klimu u zatvorenom prostoru za vaše sobne biljke. Možete kao prvu pomoć redovno prskati njihove listove vodom, iako to može samo nakratko povećati nivo vlažnosti. Zato bi to trebalo da radite nekoliko puta dnevno jer će vlaga sa listova vrlo brzo ispariti. Osim toga, ne zaboravite da ćete možda prskati i zidove i da bi voda iz lišća mogla da kaplje na vaš prelepi parket. Takođe treba napomenuti da treba koristiti filtriranu vodu jer su naslage kamenca na listovima ružne i mogu oštetiti vaše biljke. Druga opcija je terarijum koji održava vlažnost unutra i tačno tamo gde je potrebna, oko vaših biljaka. Međutim, ovo rešenje je ograničeno na veličinu terarijuma a i šta da radite kada vaše biljke postanu prevelike za to? Druga opcija je da grupišete svoje biljke i stavite posudu sa vodom u sredinu. Nisam baš ljubitelj ove opcije jer sa ovakvim merama uvek postoje određena ograničenja u pogledu nameštaja i mogućnost prolivanja.

stadler-form-blog-junglefever-oskar-next-to-ivy

Kako sačuvati cveće preko zime

Četvrta opcija – ka za koju sam se odlučio – jeste kupovina ovlaživača vazduha, isparivača. Obezbeđuje optimalnu vlažnost – ne samo za moje biljke već i za mene – i nema kamenca. Ovlaživač vazduha je veoma jednostavan za upotrebu i čini lakim radom na stvaranju željenog nivoa vlažnosti. Oskar iz Stadler Forma radi po prirodnom principu isparavanja što znači da čak i uz kontinuiranu upotrebu nema potrebe da brinete o prekomernoj vlažnosti. Filteri apsorbuju vodu, a suvi vazduh se usisava kroz filtere pomoću ventilatora, vazduh na kraju preuzima vlagu a zatim se vazduh distribuira po prostoriji. Moje biljke vole mog Oskara. Ne zahteva mnogo brige a pogodan je za tvrdu vodu. Kombinujem nedeljno čišćenje Oskara sa zalivanjem mojih biljaka – posao završen! Biljke su srećne, moj Oskar je srećan i ja volim prijatan nivo vlažnosti i uživam u traženju novih malih zdravih pupoljaka.

stadler-form-blog-junglefever-green-short-shelf

Suv vazduh za biljke

Da li ste ikada videli listove sa smeđim i hrskavim vrhovima na vašim saksijama? Ako je tako, onda je krajnje vreme da pogledate svoju unutrašnju klimu i odakle potiču vaše biljke jer smeđi vrhovi listova mogu ukazivati na to da je nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru prenizak. Tokom dužeg vremenskog perioda, suv vazduh može biti jednako štetan za biljke kao i za nas. Najbolji način da proverite nivo vlažnosti je higrometar – merač vlage. Postavio sam svoj higrometar Selina usred svoje džungle tako da mogu na prvi pogled da vidim kada je vreme da ponovo pustim svoj mali prenosni ovlaživač vazduha Oskar u rad. Već sam na oprezu jer je jesen počela i uskoro će nivo vlažnosti ponovo pasti na minimum.

stadler-form-blog-junglefever-baby-leave-agave

Biljke kao ovlaživači vazduha

Široko je rasprostranjena zabluda – ili bar samo delimična istina – da biljke pomažu sa suvim vazduhom, pa ako stavite sobne biljke u prostoriju, nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru će se automatski povećati. Naravno, sobne biljke podstiču povećanje vlažnosti jer voda iz saksija isparava, a biljke takođe odaju vlagu kroz svoje lišće. Međutim, ta vlaga obično nije dovoljna za stvaranje kontinuiranog prijatnog nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru. Evo primera: aralija bršljan otpušta 90% zalivanja nazad u vazduh prostorije. To zvuči mnogo, ali bršljanu aralije zimi treba samo malo vode. Dakle, ako ga jednom nedeljno zalivate sa 3 dl (10 fl. oz.), otpušta samo 2,7 dl (9,1 fl. oz.) u prostoriju za nedelju dana. Za poređenje, Oskar odpušta 2-3 dl (6,8-10 fl. oz.) na sat. A da li ste znali da postoje i biljne vrste koje umesto da uzimaju vodu preko korena, upijaju vlagu preko svojih listova, čineći na taj način suprotno od onoga što ste želeli da biljke urade? Pored toga, nekim biljkama je zapravo potreban veoma visok nivo vlažnosti da bi mogle da napreduju i budu zdrave. Dodatna vlaga je neophodna za stvaranje prirodnog okruženja za kućne biljke. Kao što je već pomenuto, prskanje lišća može pomoći nakratko, ali je dugotrajno, ne vole ga sve biljke, a takođe može da podstakne širenje gljivičnih bolesti.

stadler-form-lisce-biljke

Biljke imaju veoma dug životni vek, tako da ako poznajete svoje biljke i šta vole i vodite računa o njima, uživaćete u svojim zelenim ukućanima dugi niz godina. Ako ste poput mene i volite praktična rešenja, sigurno ne možete pogrešiti sa isparivačem za hladne, suve zimske mesece. Naprotiv, džungla u stanu će nastaviti odlično da napreduje tokom cele zime i dok Oskar nastavlja da stvara savršenu unutrašnju klimu, ja mogu da se opustim na sofi uz šoljicu toplog čaja.

Ako imate pitanja u vezi sa klimom u zatvorenom prostoru, kontaktirajte nas. Ili se pratite naše novosti da biste redovno dobijali informacije o aktuelnim temama u vezi sa unutrašnjom klimom, izveštajima o iskustvima ili uvidima iz Stadler formulara.

Ljudi su pretraživali i: kako sacuvati kaliope zimi, kako sacuvati muskatle preko zime, Engleske muskatle zimi, kako cuvati muskatle zimi, kako cuvati limun zimi, zalivanje biljaka zimi, kako sacuvati petunije preko zime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *