Novosti, Ovlažite vazduh

Ovlaživač vazduha za bebe – iskustva

parni-ovlazivac-za-bebe

Ovlaživač vazduha možda nije najuzbudljivija stvar koju ste kupili vašoj bebi, ali može biti vredno imati ga, posebno zimi – kada je vazduh suv usled centralnog radijatorskog grejanja. Ovlaživač u bebinoj spavaćoj sobi može pomoći vašem detetu da lakše diše i spreči da joj se koža osuši . A kada se beba prehladi, pedijatri preporučuju hladan ovlažen vazduh za povećanje udobnosti vašeg mališana.

Evo kako da odlučite da li uložiti u ovlaživač vazduha za bebinu sobu i kako da odaberete najbolji kako biste vi i beba mogli mirno da spavate.

Da li treba da koristim ovlaživač vazduha za svoju bebu?

Kratak odgovor je da zavisi. „Nema ’potrebe’ za konstantnom upotrebom ovlaživača vazduha za vašu bebu“, objašnjavaju pedijatri, ali mogu biti od pomoći u određeno doba godine i u određenim situacijama. Predlaže se na primer korišćenje ovlaživača za bebu u slučaju prehlade.

Prednosti korišćenja ovlaživača vazduha uključuju zaštitu kože vašeg deteta od isušivanja i smanjenje nazalne kongestije tako što pomaže u opuštanju sluzi – posebno je korisno ako je dete prehlađeno. Ovo može biti dobra stvar, jer postoje ograničeni lekovi za decu do 8 godina. Vlažan vazduh takođe može pomoći u ublažavanju kašlja.

Uz to, ovlaživače treba redovno čistiti i sušiti kako ne bi došlo do pojave buđi unutar uređaja.

Saznajte i > deset razloga zašto treba da koristim ovlaživač vazduha <

Šta je bolje za bebu: hladna ili topla para ovlaživača?

Za dečiju sobu je preporučeno korišćenje hladne pare ovlaživača pre nego toplu paru.

Isparivači ili ovlaživači tople pare mogu dovesti do slučajnih opekotina ako se uređaj prevrne u blizini vašeg deteta.

Preporučujemo da pogledate Oskar ovlaživač koji odlikuje mala potrošnja, ne izbacuje paru i najpogodniji je za tvrdu vodu, a ujedno i dezinfikuje vazduh zahvaljujući filteru od vlakana koji čisti vazduh od velikih čestica prašine i prljavštine. Izaberite najbolji kućni ovlaživač vazduha za sebe.

oska ovlazivac vazduha za bebe

Stadler Form oskar ne pravi maglu u toku rada, saznaj više o >koji ovlaživač vazduha kupiti<

Gde je najbolje staviti ovlaživač u bebinoj sobi?

Svrha ovlaživača je da poveća vlažnost u prostoriji, ali ne želite da mlaz pare udari u lice vašeg deteta.

Opšte je pravilo da parni ovlaživač postavite na mesto gde se para može lako raspršiti kroz vazduh, ali da ne dođe do sakupljanja vlagu na površinama kao što su krevetić ili plafon, akumulacija vlage može podstaći rast buđi, što bi moglo negativno uticati na zdravlje deteta.

Potrebno je obezbediti da ovlaživač vazduha (i njegov kabl!) budu potpuno van domašaja vaše bebe, treba voditi računa da ne postavljate uređaj visoko, gde bi vaša beba mogla da povuče uređaj na sebe. Treba voditi računa i o veličini prostorije, u isuviše maloj prostoriji sa parnim ovlaživačem, može doći do nastanka kondenzacije, što može pospešiti rast mikroorganizama, dok sa druge strane, ako je soba prevelika, učinak će biti nedovoljan.

Kako i koliko često treba da čistite ovlaživač vazduha za bebe?

Jedna stvar o kojoj morate da brinete kada koristite ovlaživače vazduha je rizik od povećane izloženosti bakterijama i plesnima, kao i česticama i hemikalijama od čišćenja ovlaživača, Ovi problemi se mogu izbeći korišćenjem destilovane vode, korišćenje ovlaživača sa filterom i redovnim čišćenjem i održavanje po preporukama proizvođača.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ovlaživača vazduha za bebe

Stručnjaci često predlažu traženje modela u sledećim okvirima:

  • Ovlaživač sa hladnom parom: Cool mist humidifiers. Ovakav izbor je kako bi se sprečio rizik da dođe do opekotina kože vaše bebe.
  • Modeli koje možete održavati. “Važno je da se delovi koji su u kontaktu sa vodom mogu očistiti, kako bi se sprečila pojava plesni.
  • Automatsko gašenje. “Obzirom da se ovlaživači najčešće koriste noću, poželjno je odabrati model sa automatskim gašenjem u slučaju da se voda u uređaju potroši.
  • Adekvatan ovlaživač u odnosu na veličinu prostorije. Premali ovlaživač neće postići željeni efekat ovlaživanja i benefite, dok preveliki može podstaći pojavu buđi. Obratite pažnju na deklarisane vrednosti na uređaju za predviđenu veličinu prostorije.
  • Evaporatori. Korišćenjem evaporatora sa jastučićima, izbegava se mogućnost prekomernog vlaženja i nema stvaranja vidljive pare.
  • Noćno svetlo. Neki ovlaživači dolaze sa noćnim svetlom, dok je funkcija isključivanja svetla takođe poželjna.

Da li je za bebe neophodan ovlaživač ili odvlaživač vazduha?

Stručnjaci se slažu da je idealan nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru između 40 i 60 procenata. Nivo vlažnosti u sobi vašeg deteta možete meriti
higrometrom — merač vlage, savremeni ovlaživači imaju ugrađen > higrometar <. Ili idite po osećaju: ako vam je vazduh neprijatno težak i vlažan, vaša kuća može biti previše vlažna.

Odvlaživači rade tako što izvlače vodu iz vazduha i sakupljaju je u rezervoar. Pokretanjem jednog u bebinoj sobi, možete održavati nivoe vlažnosti u ugodnom opsegu i izvlačiti višak vlage.

Ovlaživači vazduha nisu obavezni, međutim, neke porodice će možda želeti da ga razmotre ako: Živite u oblasti u kojoj vreme ima tendenciju da postane suvo (naročito leti) i vaš dom nema centralnu klimatizaciju.

Vaše dete ima alergije u zatvorenom prostoru, a vi ste u okruženju sa grinjama, buđi ili kućnim ljubimcima koji jure okolo.

Saznajte i > deset razloga da nabavite ovlaživač vazduha <

Šta treba uzeti u obzir pri izboru (i korišćenju) odvlaživača

Kada odlučujete da li je u sobi vašeg deteta potreban odvlaživač i ovlaživač vazduha, morate se uveriti da on ne učini sobu previše vlažnom ili previše suvom.

„Deca, posebno mala deca, ako je vazduh previše suv, proizvodiće sluz“, kaže doktor medicine, lekar koji je specijalizovan za alergiju, imunologiju i pedijatriju. „Ne može biti toplo, gde je previše vlažno ili suviše suvo. Dakle, u redu je imati odvlaživač, ali želite da budete sigurni da možete da regulišete vlažnost i da to nije nešto što usisava svu vlagu iz vazduha.“

Najbolje opcije prilagođene dečjem uzrastu su kompaktne: Mini modeli dizajnirani za prostore manje od 30 m² idealni su za spavaće sobe, jer se lako transportuju i prazne, a možete ih pomeriti sa poda.

Takođe želećete da potražite odvlaživač vazduha koji je relativno tih (bez uređaja koji bi mogli probuditi bebu, molim!). Funkcija automatskog isključivanja je takođe dobra, jer nećete rizikovati da se rezervoar prepuni ako zaboravite da ga ispraznite.

Pročitajte najnovija uputstva proizvođača o tome kako da se brinete o njemu i uverite se da često čistite filtere kako biste sprečili rast buđi.

Spremni za kupovinu? Da biste započeli, evo najboljih ovlaživača (i nekoliko preporuka za odvlaživače!) za dečiju sobu.

Kako smo izabrali najbolje ovlaživače i odvlaživače vazduha za bebe

  • Spremni za kupovinu? Da bismo vam pomogli da odaberete najbolji ovlaživač vazduha za dečiju sobu, koristili smo smernice i predloge stručnjaka i ankete članova zajednica. Šta očekivati i Šta očekivati da bismo videli šta su probali i voleli. Evo najboljih ovlaživača (i preporuka za odvlaživače!).
  • Ako imate centralno grejanje, onda znate da početak zime neizbežno dovodi do suve kože, virusa i začepljenih nosnih prolaza. Ovlaživač vazduha postavljen bezbedno u sobu vaše bebe može biti prava promena kada je u pitanju ublažavanje simptoma.
  • Ali da li su ovlaživači bezbedni za vašu bebu? Da li treba znati neke mere predostrožnosti, na primer, koliko bi ovlaživač trebalo da bude blizu bebe i koje postavke treba da držite uključenim? Pametno je biti u toku sa svim potencijalnim problemima, pa nastavite da čitate sve što treba da znate o postavljanju ovlaživača u bebinu sobu.

Kako ovlaživači vazduha pomažu bebama?

Ovlaživači rade tako što vodu pretvaraju u paru i potiskuju je u vazduh kroz izliv. Ovo povećava sadržaj vlage u vazduhu, a kada se taj vlažni vazduh udiše kroz usta ili nos, pomaže u ublažavanju suvoće u vašim disajnim putevima.

Ovlaživači su korisni u sobama za bebe kada imaju infekcije gornjih disajnih puteva ili kada je vazduh veoma suv u kući – obično zimi. Vlažni vazduh održava nosne prolaze vlažnim i sluz manje lepljivom. To dovodi do lakšeg disanja za bebu, što im naravno pomaže da bolje spavaju (uvek razlog za slavlje!).

oskar-ovlazivac-vazduha-bez-pare

Oskar ovlaživač vazduha ne stvara paru koja može biti opasna za bebu. Saznajte više o > kako se koristi ovlaživač vazduha <

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *