Novosti

Kako odabrati najbolji ovlaživač vazduha za kupovinu?

SF_Anton_white_lifestyle_landscape_landingpage

Koji ovlaživač vazduha treba izabrati? Kupovina ovlaživača prostora svakako nij lak izbor. Postoji mnogo različitih kriterijuma koji mogu uticati na izbor. Objasnićemo par stvari koje treba da razmotrite a koji će vam pomoći da odaberete pravi ovlaživač za vašu kuću ili kancelarijski prostor.

Ovlaživači vazduha povećavaju vlažnost u zatvorenom prostoru na optimalan nivo, tako da se mi i naša deca osećamo prijatno i bolje spavamo. Kada u jesen i zimu uključimo centralno grejanje, relativna vlažnost u zatvorenom prostoru često može pasti ispod 30%. Lekari i medicinski stručnjaci preporučuju nivo između 40% i 60% kao optimalnu vlažnost za stanove kao što su spavaća soba, dečija soba ili dnevna soba. Ovo je nivo na kome se osećamo najudobnije, uživamo u najmirnijem snu, otpor našeg tela na grip je povećan i možemo bolje da se koncentrišemo. Preporučujemo da koristite higrometar kako bi stalno proveravali vlažnost vazduha i da postavite ovlaživač ako imate nivo relativne vlažnosti od 40% ili manje. Saznajte više u drugoj objavi na blogu o tome zašto je suv vazduh rizik po zdravlje i dobrobit.

Koji ovlazivac vazduha kupiti, glavni kriterijumi?

Postoje različiti kriterijumi za izbor koje morate uzeti u obzir kada birate koji ovlaživač vazduha kupiti a koji će zadovoljiti vaše lične zahteve. Prvo smo saželi tri glavna kriterijuma za vas, a zatim objasnili dalje tačke koje bi mogle uticati na vašu kupovinu.

Najbolji ovlaživač vazduha za veličinu vaše prostorije
Ovlaživači dolaze u različitim veličinama: kompaktni modeli sa ograničenim kapacitetom skladištenja vode i niskim performansama ovlaživanja su idealno rešenje za manje prostorije, dok su veći modeli sa većim kapacitetom skladištenja vode i visokim performansama ovlaživanja idealni za velike prostorije. Proizvođači ovlaživača ukazuju na preporučenu veličinu prostorije za svoje uređaje. Pre svega, trebalo bi da izmerite površinu i zapreminu prostorije u kojoj će biti postavljen vaš ovlaživač. Ako su vrata drugih prostorija otvorena, mora se uračunati i površina tih prostorija jer će vazduh takođe cirkulisati kroz njih. Površina sobe se izračunava množenjem dužine i širine prostorije (npr. 5 k 6 metara = 30 m2). Da biste dobili zapreminu prostorije, sada pomnožite površinu sobe sa visinom plafona (30 m2 k 2,5 metara = 75 m3). Ako je samo preporučena zapremina prostorije naznačena za ovlaživač, a ne površina, možete normalno pretpostaviti da je proizvođač bazirao performanse ovlaživanja na visini plafona od 2,5 metra. Sada izaberite ovlaživač koji se barem preporučuje za sobe do željene veličine/površine sobe, npr. ako je površina vaše sobe 30 m2, trebalo bi da izaberete ovlaživač koji se preporučuje za 30 m2 ili više.

Ovlaživanje vazduha u predsoblju

Važna napomena o energetski efikasnim kućama (niskoenergetske ili pasivne kuće) sa kontrolisanom ventilacijom: Kontrolisani ventilacioni sistemi imaju isti efekat kao i otvoreni prozori. Zbog toga preporučujemo da izaberete moćnije ovlaživače za provetrene prostorije i izračunate duplo veću veličinu sobe u odnosu na sobe bez ventilacije (npr. ovlaživači za neventilirane prostorije do 50 m2 su i za ventilirane prostorije do 25 m2).

Koji je najbolji ovlaživač vazduha za moju tvrdoću vode?
Tvrdoća vode je mera za količine rastvorenih minerala u vodi, posebno kalcijuma i magnezijuma. Što je veća količina tih minerala, to je voda tvrđa. Generalno, tvrdoća vode se meri u nemačkim stepenima tvrdoće (°dH). Zašto je tvrdoća vode toliko važna pri izboru ovlaživača? U svakom slučaju ćemo preporučiti određeni sistem ovlaživanja prema tvrdoći vode iz vodovoda, jer različite tehnologije i tipovi uređaja bolje ili ne tako dobro reaguju na visok sadržaj kamenca. Postoje 4 različite vrste ovlaživača: isparivač, ultrazvučni nebulizator, isparivač i uređaj za pranje vazduha. Ako ne znate tvrdoću vode iz mreže, možete pitati svog lokalnog snabdevača vodom. Često možete pronaći te informacije na veb stranici gradskog vodovoda.

Meka voda (0°–4°dH)
Možemo preporučiti sve četiri vrste ovlaživanja ako imate meku vodu.

Srednje tvrda voda (5°–13°dH)
Sve tehnologije ovlaživanja vazduha se takođe mogu preporučiti ako je vaša voda srednje tvrda, ali u slučaju ultrazvučnih nebulizatora, anticalc kertridž treba redovno menjati. Ovaj kertridž će smanjiti sadržaj kamenca u vodovodnoj vodi pre nego što se emituje u prostoriju kao vlaga.

Tvrda voda (od 14°dH)
Ako imate veoma tvrdu vodu, preporučujemo vam da koristite isparivače i perače vazduha (2u1 uređaji – ovlaživač i prečišćivač). U slučaju perača vazduha, anticalc kertridž treba koristiti i redovno menjati. Isparivači se ne slažu dobro sa vodom koja ima visok sadržaj kamenca jer će se na grejnoj ploči skupiti dosta kamenca koji će se morati redovno uklanjati. U slučaju nebulizatora, antikalc kertridž nije u stanju da ukloni visok procenat minerala koji su prisutni u veoma tvrdoj vodi. Ako se kalcijum (tj. kamenac) raspršuje sa vodom u nebulizatoru, on će se emitovati kao bela prašina (poznata i kao bela naslaga) i taložiti se na površinama u prostoriji. Ako imate tvrdu vodu, ali biste ipak želeli ultrazvučni ovlaživač, preporučujemo vam da pomešate vodu iz slavine sa destilovanom vodom u odnosu 50:50 kako biste smanjili sadržaj kamenca u vodi.

Ako vaša voda ima visok sadržaj kamenca, vaši troškovi održavanja će biti viši nego što bi bili da imate meku vodu jer ćete morati češće da uklanjate kamenac. Međutim, bez obzira na tvrdoću vode, neophodno je da uvek temeljno čistite svoj uređaj kako biste sprečili rast klica i bakterija. Zato vam preporučujemo da kupite uređaj koji se lako čisti.

Važna napomena o vodi iz sistema za uklanjanje kamenca: Rad omekšivača vode se često zasniva na principu izmene jona. Ovo uključuje dodavanje soli u vodovodnu vodu kako bi se smanjio kamenac. So prisutna u vodi će se taložiti u ovlaživaču kao i kamenac i moraće se redovno uklanjati pomoću sredstva za uklanjanje kamenca. U slučaju isparivača, treba napomenuti da će so promeniti tačku ključanja vode, što će dovesti do pregrevanja i deformacije isparivača. Sa ultrazvučnim nebulizatorom, dodata so će se raspršiti i emitovati kao dosadni beli talog. Iz tog razloga, preporučujemo upotrebu isparivača ili uređaja za pranje vazduha samo ako imate vodu iz sistema za uklanjanje kamenca.

Izbor pravog sistema za vlaženje vazduha

Svi ovlaživači imaju isti cilj: da dodaju vodu u vazduh kako bi se povećala relativna vlažnost na optimalan nivo između 40% i 60%. Svaki sistem ima prednosti i nedostatke i stoga bi trebalo da odvojite dosta vremena kada donosite odluku. Postoje četiri različita principa ovlaživanja.

Oskar ovlaživači vazduha

EVAPORATOR – ISPARIVAČ VAZDUHA
Ova tehnologija se zasniva na prirodnom principu isparavanja. Filteri za ovlaživač (poznati i kao jastučići za isparivač, kasete ili filteri) usisavaju vodu. Ventilator usisava suv unutrašnji vazduh kroz filtere koji emituju vlagu u vazduh. Vazduh apsorbuje samo onoliko vlage koliko mu je potrebno za trenutnu temperaturu. Prekomerno vlaženje ne predstavlja brigu. Isparivači su veoma efikasni i zahtevaju vrlo malo energije. Ovaj sistem je posebno energetski efikasan i idealan za bebe i decu jer se ne emituje vruća para.

ULTRASONIC NEBULISER – ULTRAZVUČNI OVLAŽIVAČ
Vibrirajuća ultrazvučna membrana pretvara vodu u sićušne kapljice koje se zatim ventilatorom izduvaju u prostoriju kao magla pre nego što ispare. Vidljiva magla je hladna i bezbedna za decu. Pored toga, optimalno prethodno zagrevanje će samo zagrejati maglu do mlake temperature. Ultrazvučni inhalatori zahtevaju vrlo malo energije i imaju visok nivo performansi. Pošto će se čestice kamenca takođe distribuirati u prostoriji zajedno sa kapljicama vode, ultrazvučni inhalatori uvek moraju biti opremljeni anticalc kertridžom i zahtevaju redovno čišćenje i uklanjanje kamenca.

Stadler_Form_Eva_little_ovlazivac_vazduha-prostora

AIR VASHER – 2u1 Evaporator Ovlaživač i prečišćivač
Uređaji za pranje vazduha su kombinacija ovlaživača i prečišćivača vazduha. Specijalni diskovi isparivača apsorbuju vodu i ventilator duva suvi unutrašnji vazduh preko rotirajućih vlažnih diskova. Ovlaženi vazduh se distribuira u prostoriji. Uređaji za pranje vazduha imaju visok nivo performansi ovlaživanja i zahtevaju vrlo malo energije. Pored toga, mogu da „isperu“ velike do srednje čestice i mirise (kao što su na primer prašina, polen, dlaka kućnih ljubimaca i grinje) iz vazduha na prirodan način.

VAPORISER – Parni ovlaživač (voda se isparava ključanjem za razliku od fine hladne magle Ultrazvučnog ovlaživača)
Voda se zagreva do tačke ključanja unutar uređaja dok se ne pretvori u vodenu paru bez klica. Ta para se optimalno raspoređuje u prostoriji i postiže se visok nivo performansi ovlaživanja. Para bez klica je idealna za alergičare. Isparivači su veoma moćni i iz tog razloga ih uvek treba kontrolisati pomoću vlagomera (higrostata). Uređaj zahteva redovno uklanjanje kamenca.

Stadler_Form_Ben_Osvezivac_Ovlazivac_prostora_2_crni

Drugi kriterijumi koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine ovlaživača

NAMENA:
Razmislite o tome gde želite da postavite svoj ovlaživač (npr. u dnevnoj sobi, dečijoj sobi, bebinoj spavaćoj sobi, kancelariji ili spavaćoj sobi). Postoje i drugi važni kriterijumi prema nameravanoj lokaciji vašeg ovlaživača. Različite tehničke karakteristike će se takođe smatrati važnim u skladu sa namenom korišćenja vašeg uređaja. Na primer, u spavaćoj sobi ne želite da LED ekran daje oštro svetlo. Iz tog razloga, uređaj treba da ima LED diode sa mogućnošću zatamnjivanja ili čak noćni režim. U maloj prostoriji važno je da nema prekomernog vlaženja. Zbog toga bi trebalo da izaberete ovlaživač sa samoregulišućim sistemom isparivanja. Za isparivače i ultrazvučne inhalatore je potreban vlagomer. Možda bi bilo korisno da ovlaživači za rasadnike takođe ispuštaju eterično ulje u prostoriju. Iz tog razloga, mnogi ovlaživači su opremljeni dozatorom mirisa koji se može napuniti esencijalnim eteričnim uljem.

POTROŠNJA STRUJE
Ako je vaš unutrašnji vazduh veoma suv, trebalo bi da ostavite vaš ovlaživač uvek uključen ako je moguće. Međutim, i dalje ćete moći da kontrolišete njegovu potrošnju energije – u zavisnosti od toga da li uređaj ima vlagomer (higrostat). Higrostat se može koristiti za podešavanje željene ciljane vlažnosti. Čim postigne željeni nivo, ovlaživač će se automatski isključiti. Pored toga, potrošnja energije različitih sistema se razlikuje: vaporizer zahteva mnogo energije, dok evaporator zahteva veoma malo, zato obavezno proverite deklarisanu potrošnju električne energije.

NIVO BUKE
Koji ovlaživač je dovoljno tih za spavaću sobu? Uklonili bismo sve koji su veoma osetljivi na buku od ultrazvučnih nebulizatora ili isparivača. Kod ultrazvučnih raspršivača, vibracije membrane stvaraju lagano zujanje koje se može smatrati dosadnim. Pored toga, neko sa osetljivim ušima može čuti tihi zvuk prskanja. Kod isparivača, „bućkanje“ ključale vode može se smatrati dosadnim. S druge strane, drugi mogu smatrati da takve meke pozadinske buke (poznate i kao beli šum) smiruju. Najtiši tipovi su evaporatori i perači vazduha (2u1).

ODRŽAVANJE
Ako vaša voda ima visok sadržaj kamenca, vaši troškovi čišćenja i uklanjanja kamenca biće veći nego što bi bili da imate meku vodu jer morate češće da uklanjate kamenac. Voda iz sredstava za uklanjanje kamenca će takođe ostaviti naslage u vašem uređaju (radije so nego kamenac). Zbog toga je važno da se svi ovlaživači čiste redovno (najbolje nedeljno) kako bi se sprečio rast mikroba. Zato preporučujemo da izaberete proizvod koji se lako čisti. Na primer, uređaji za pranje vazduha koji imaju dodatni režim čišćenja čine brigu o vašem uređaju dečijom igrom. Dodatna oprema kao što je antiticalc kertridž za ultrazvučni nebulizator ili filter jastučić za isparivač, na primer, treba da bude uključena u kalkulaciju nabavne cene jer će se morati redovno menjati.

Imate li još pitanja o tome kako odabrati pravi ovlaživač za vas? Biće nam zadovoljstvo da Vam pružimo savete putem telefona, e-pošte ili preko Tvitera ili Fejsbuka. Preuzmite naš pregled ovlaživača vazduha ovde da biste na prvi pogled videli sve Stadler Form ovlaživače. Kada izaberete svoj ovlaživač, možete ga kupiti preko naše veb prodavnice ili nekog od naših dilera. Radujemo se što ćemo čuti o vašim iskustvima.

Želite da saznate više o pozitivnim efektima ovlaživača vazduha na zdravlje i dobrobit? Zatim pročitajte naš članak na blogu pod naslovom «10 razloga da nabavite ovlaživač».

Pogledajte sledeći video na temu „Kako odabrati ovlaživač„.

Pogledajte sledeći video na temu «Savršen nivo vlažnosti i kako ga izmeriti!»

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *