Novosti, Svež vazduh

10 saveta za smanjenje simptoma alergije na polen

stadler-form-blog-10-nacina-sprecite-Alergije-Simptomi

Ako patite od alergija na polen, simptomi mogu biti posebno teški, naročito kada provodite većinu vremena unutra. Stoga je izuzetno važno obratiti posebnu pažnju na kvalitet unutrašnjeg vazduha, kako bi se izbegli neprijatni simptomi. Važno je da obezbedite zdravu i čistu atmosferu u vašem domu, a posebno u spavaćoj sobi ili dečijoj sobi, gde želite da se osećate što ugodnije. Pročitajte naših 10 saveta za ublažavanje simptoma alergija na polen, i pobrinite se za kvalitetan unutrašnji vazduh koji će pozitivno uticati na vaše zdravlje i dobrobit.

  1. Povećajte vlažnost unutrašnjeg vazduha – Optimalan nivo vlažnosti od 40 do 60 procenata pomoći će da se ublaže simptomi suve i nadražene sluzokože. Možete izmeriti vlažnost unutra pomoću merača vlage. Ako je nivo vlažnosti ispod 40 procenata, trebali biste koristiti ovlaživač vazduha.
  2. Dišite kroz nos – Vaš nos deluje kao filter sistem i preko polovine kućne prašine koju udahnete kroz nos će se zadržati na vašoj sluzokoži ako je vlažna. Osim korišćenja ovlaživača vazduha, ako je vaša sluzokoža previše suva, možete koristiti i prirodni sprej od morske soli. Hidratantne kreme i ispiranja takođe mogu pomoći da se vaši olfaktorni organi vrate u vrhunsku formu.
  3. Usisavajte svaki dan – Koristite usisivač sa HEPA filterom i poverite ovaj zadatak nekome ko ne pati od alergija, jer se pri čišćenju može podići mnogo prašine. Inače, osobe koje pate od alergija treba da nose masku preko usta i nosa dok usisavaju. Poželjno je korišćenje robot usisivača. Preporučujemo da pogledate iRobot Roomba robot usisivač.
  4. Koristite prečišćivač vazduha – To će pomoći da se uhvate nepoželjne čestice i trajno poboljša kvalitet vazduha. Uređaj za pranje vazduha takođe garantuje odgovarajući nivo vlažnosti.
  5. Redovno čistite površine – Brišite sav nameštaj temeljno vlažnom krpom i perite tekstil. Posebno je važno često menjati posteljinu.
  6. Uklonite sakupljače prašine – Pružite što manje površina gde se prašina može nakupljati, kao što su tepisi, krzneni ćilimi, jastuci, teške zavese, presvučene sofe, otvorene police i meke igračke.
  7. Držite kućne ljubimce dalje – Koliko god volimo svoje dlakave kućne drugare, bolje je držati ih dalje od kreveta i presvučenog nameštaja. Dlaka životinja se posebno zadržava na nameštaju presvučenom tkaninom.
  8. Održavajte dušeke svežim – Provetravajte svoju spavaću sobu redovno i svakih nekoliko meseci skinite dušek sa kreveta, usisajte ga i stavite kraj otvorenog prozora. Idealno bi bilo i profesionalno čišćenje dušeka. Redovno operite perive navlake.
  9. Pijte dovoljno tečnosti – Trebalo bi da pijete najmanje 1,5 litara dnevno, jer inače vaše sluzokože mogu postati suve i izgubiti svoju zaštitnu funkciju.
  10. Izbegavajte duvanski dim, hlorisanu vodu i ozon – Što je više moguće, držite se podalje od faktora koji izazivaju alergije.
stadler-form-blog-alergije-na-prasinu-ciscenje

Čist, pročišćen vazduh zahvaljujući čistaču i ovlaživaču vazduha

Čak i ako redovno temeljno čistite svoje domaćinstvo, količina alergena u unutrašnjem vazduhu često može biti previsoka. Stoga je vredno razmisliti o upotrebi prečišćivača vazduha koji će pomoći da se uhvate neželjene čestice i trajno poboljšaju kvalitet vazduha kod kuće ili u kancelariji. Ova vrsta uređaja može ukloniti ne samo polen, već i finu prašinu, životinjsku dlaku, izlučevine kućnih grinja, viruse, bakterije pa čak i neugodne mirise iz vazduha.

stadler-form-blog-alergije-patite-porodica-dnevnasoba-roger-big

Optimalna vlažnost vazduha u sobi između 40 i 60 posto značajno smanjuje količinu alergena koji kruže u vazduhu. Mali čestici se pričvršćuju za kapljice vode u vazduhu, čineći ih težim, tako da na kraju padnu na zemlju. Na nivou zemlje, manje su sposobni da oštete vaše disajne puteve nego kada su na visini glave. Gotovo da budu isprani – kao polen napolju kada pada kiša. A to je upravo ono što unutrašnji uređaj za pranje vazduha radi. Kao što je uređaj za pročišćavanje vazduha i ovlaživač vazduha istovremeno, ovaj tip uređaja je idealan za osobe koje pate od alergija, posebno tokom suvih zimskih i prolećnih meseci. Optimalna vlažnost takođe pomaže u sprečavanju sušenja sluzokože. Ako se sluzokoža održava vlažnom, može pružiti bolju zaštitu od alergena, kao i virusa i bakterija. Za dom u kojem se osećate dobro i gde možete slobodno i lako disati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *