Odvlaživači vazduha

Dišite zdravo

Isušivač vlage u vazduhu

Odvlaživači smanjuju vlažnost unutrašnjeg vazduha na optimalan nivo ako je previše vlažan, pomažu obolelima od astme da lakše dišu, sprečavaju stvaranje buđi, pa čak i isušuju oprani veš. Dišite duboko bez brige sa odvlaživačem - isušivačem vlage iz Stadler Form-a.

Saznajte čemu služe odvlaživači prostora i koje su prednosti optimalne vlažnosti prostora.

Stručnjaci preporučuju relativnu vlažnost od 40 do 60 % za prijatno okruženje kod kuće ili na poslu. Ako je vlažnost u prostoriji iznad 60%, vazduh se klasifikuje kao previše vlažan što podstiče rast buđi i može pogoršati simptome alergije poput onih koje pate i astmatičara. Odvlaživač vazduha pomaže da se vlažan vazduh u prostoriji smanji na optimalan nivo, ne samo da sprečava stvaranje buđi u vašem domu, već i omogućava astmatičarima da lakše dišu.

Vlaga u podrumu

Muči vas vlaga u podrumu kuće? Ako je vaš podrum previše vlažan, postoji rizik od oštećenja ili potpunog uništenja nameštaja ili stvari u njemu. Buđ se u takvim uslovima može brzo formirati i širiti. Ali nije samo vaša imovina ugrožena: provođenje mnogo vremena u podrumu gde postoji buđ takođe može dovesti do zdravstvenih problema. Isti rizik je prisutan i u ostavama, letnjikovcima, hobi sobama itd.

Vlaga od sušenja veša

Vlaga u vazduhu sušenjem veša raste. Što je vazduh vlažniji, duže će biti potrebno opranom vešu da se osuši. Pored toga, prostorija za sušenje će biti zauzeta duže i može proći neko vreme pre nego što se naredni veš može okačiti.

Vlaga u novom stanu ili kući

Zašto je vlaga visoka u novom stanu, kući, generalno novogradnji. Nove zgrade se često useljavaju čim se gradnja završi. Dozvoljeno je premalo vremena da se zgrada – a posebno zidovi – osuše. Zbog toga često, prvih nekoliko godina, vlažnost u svakoj prostoriji može ostati previsoka. Stanari, nameštaj, muzički instrumenti, slike i tekstil su trajno izloženi vlažnom vazduhu koji može prouzrokovati štetu.

Vlaga u kući

Tokom dužeg vremenskog perioda, često ne primetimo da je dom previše vlažan. Kao i kod novih zgrada, nameštaj, tekstil i muzički instrumenti napravljeni od drveta mogu da apsorbuju vlagu koja može da ošteti. Može se formirati buđ koja može predstavljati rizik za ljude i životinje koje žive u kući.

Kako sprečiti kondenzacija na prozorima

Problem: Vlažan vazduh

Vlaga u vazduhu se povećava kada su temperature visoke, to je zato što topli vazduh može da apsorbuje više vodene pare. Prostorija se smatra previše vlažnom ako je vrednost relativne vlažnosti (udeo vodene pare u vazduhu) stalno iznad 60%. Ovako visok nivo može podstaći rast buđi i dovesti u opasnost i ljude i životnu sredinu. Ako je vlažnost vazduha previsoka, to može predstavljati rizik posebno za osobe koje pate od alergija.

Kako mogu da izmerim vlažnost vazduha?

Selina vlagomer omogućava precizno merenje vlažnosti vazduha.

Rešenje: Isušivač vazduha može vratiti normalnu vlažnost vazduha

Ako mere kao što su provetravanje vaše kuće kada temperatura padne, ostavljanje ventilatora u kupatilu posle tuširanja, nesušenje veša u zatvorenom prostoru, itd. ne pomognu, vreme je da preduzmete akciju. Najbolje rešenje je odvlaživač ( isušivač ) vazduha. Poželjniji je mobilni uređaj koji se može premeštati iz sobe u sobu – poput pouzdanih uređaja iz Stadler Form-a.

Kako rade odvlaživači vazduha?

Postoje različite vrste odvlaživača vazduha i svi rade na različite načine.

Kondenzacija / Kompresorski odvlazivac vazduha

Površina u uređaju se hladi pomoću kompresora. Topli vlažni vazduh prolazi kroz ovu površinu i kao rezultat ovog hlađenja, višak vodene pare u vazduhu se pretvara u kapljice vode koje ostaju na površini i padaju u sabirni rezervoar. Što je vazduh topliji i vlažniji, to bolje rade ovi uređaji.

Električni Peltirov ovlaživač vazduha

Na isti način kao u kompresorskom odvlaživaču, vazduh se hladi i odvlažuje kada prelazi preko hladne površine. Kako se ovaj proces izvodi pomoću električnog Peltierovog elementa, ovaj tip odvlaživača vazduha nije idealan za cele kuće jer je nivo performansi relativno nizak.

Adsorpcijoni odvlaživač vazduha

Materijal koji vezuje vodu izvlači vlažni vazduh iz vode. Što je temperatura niža, ovi uređaji efikasnije rade, što ih čini idealnim za upotrebu u podrumima.

Vlaga u kući

Granulatni odvlaživač vazduha je pasivni uređaj koji ne zahteva napajanje. Ovaj uređaj je zasnovan na efektu vezivanja vode koji se postiže pomoću posebnih soli. Međutim, njegov nivo efikasnosti je veoma nizak, što ga čini neprikladnim za domove sa visokom vlažnošću.

Odvlaživači vazduha cena:

Prikazani svi od ukupno 2 rezultata

Show All