Novosti, Ovlažite vazduh

10 razloga da nabavite ovlaživač vazduha

10_razloga_da_nabavite_ovlazivac_vazduha

Suv vazduh se prvenstveno razvija u zatvorenom prostoru zimi kada spoljna temperatura opadne i centralno grejanje se pojača koliko god može. Možete pokušati da se oslobodite ovog suvog vazduha ventilacijom prostorija, sušenjem opranog veša u kući ili stavljanjem činija sa vodom. Ovo su kratkoročne mere ako uopšte i povećavaju sadržaj vlage u vazduhu. Provetravanje prostorije ima suprotan efekat jer u principu hladan vazduh ne može da apsorbuje toliko vlage kao topao vazduh. Kada provetrite prostorije zimi, hladan vazduh se zagreva sa manje rastvaranja vode u vazduh i relativna vlažnost u zatvorenom prostoru opada. Kao rezultat toga, kada je napolju hladno, moramo da izdržimo neprijatno suv vazduh u zatvorenom prostoru, sa relativnom vlažnošću znatno ispod 40%.

Relativna vlažnost je jedan od najvažnijih faktora za naše blagostanje. Stručnjaci preporučuju nivo relativne vlažnosti od 40% do 60%, jer se za vrednosti unutar ovog opsega osećamo prijatno i pomažu nam da ostanemo zdravi. Ovlaživač se može pokazati korisnim u poboljšanju kvaliteta života efektivnim povećanjem vlažnosti u zatvorenom prostoru. Čitajte dalje da biste saznali kako ovlaživač može učiniti vaš život prijatnijim:

1. Ostanite zdravi

Tokom hladnijih meseci moramo da trpimo suvu kožu, upalu grla, suvi kašalj ili u ekstremnim slučajevima čak i krvarenje iz nosa. Našim sluzokožama je potreban određeni nivo vlažnosti kako bi se sprečila upala. Uz dovoljnu vlažnost, naša sluzokoža deluje kao barijera za patogene. Iz tog razloga, suv vazduh u zatvorenom prostoru mora biti obogaćen parom kako bi se omogućilo povećanje vlažnosti do zdrave vrednosti. Ako nivo vlage nije dovoljno visok, to opterećuje ceo naš imuni sistem i čini nas bolesnima. Osim toga, virusi gripa mogu duže da opstanu na suvom vazduhu nego u prostorijama gde postoji idealna unutrašnja klima, čime se povećavaju vaše šanse da se razbolite.

2. Miran san

Ako unutrašnja klima nije dovoljno vlažna, to može izazvati nemiran san. Preterano nizak nivo vlažnosti ispod 40% dovešće naše telo do većeg opterećenja u poređenju sa dobrom vrednošću vlažnosti od oko 50%. Ako je vazduh optimalno zasićen, naša tela mogu da se opuste. Bebe i mala deca reaguju posebno osetljivo na neuravnoteženu, preterano suvu klimu u zatvorenom prostoru. Ovo se može ispraviti korišćenjem ovlaživača kako bi se povećala vlažnost u zatvorenom prostoru i tako obezbedio bolji san. U slučaju prehlade ili gripa, optimalan nivo vlažnosti može poboljšati simptome kao što su začepljen nos i kašalj, tako da možete bolje spavati.
Dobro spavajte uz ovlaživač vazduha kompanije Stadler Form

3. Dišite slobodnije

Većina alergičara primećuje prisustvo polena i čestica prašine u vazduhu, posebno krajem zime i u proleće kada temperatura ponovo poraste. Nedovoljno vlažan vazduh u zatvorenom prostoru u velikoj meri podstiče disperziju malih čestica. Vlaženjem vazduha, ove suspendovane čestice se bolje vezuju, čineći ih teškim pa tako da padaju na zemlju. Ovo sprečava raspršivanje ovih malih čestica i manje iritacija.

4. Manje hrkanja

Svi moramo dovoljno spavati da bismo ostali zdravi. Međutim, ako vaš cimer, partner ili komšija hrče, to može značajno poremetiti vaš san. Posebno, hrkanje može postati još teže usled prehlade zbog začepljenog nosa i grla – što otežava disanje. Korišćenjem ovlaživača osigurala bi se adekvatna vlažnost u prostoriji što može pomoći u čišćenju disajnih puteva i obezbediti trajno rešenje za problem hrkanja.

5. Vidite jasnije

Svrab, pečenje ili lepljive oči zimi su znak preniske vlažnosti. Ako površina oka postane suviše suva, to može biti veoma neprijatno. Dugoročno, nedovoljna vlažnost može dovesti do trajnog oštećenja očiju i oštećenja vida. Ovlaživač vazduha u zatvorenom prostoru pruža brzo i efikasno rešenje ovog problema. Ako povećamo zasićenje vodene pare u vazduhu, možemo ponovo da trepnemo bez ikakvih problema i generalno se osećamo bolje. Posebno osobe koje nose kontaktna sočiva mogu imati koristi od dobro ovlaženog vazduha u prostoriji jer kada postoji optimalna vlažnost, kontaktna sočiva se više ne lepe za oko i iritacija oka je smanjena.

6. Zdravija koža

Našoj koži je potreban stabilan nivo vlažnosti. Osim odgovarajućih kozmetičkih proizvoda, zdrava klima u zatvorenom prostoru je neophodna za održavanje čvrste i zdrave kože. Ako provodimo duže vremenske periode u okruženjima sa lošom unutrašnjom klimom, naša koža neće dobiti potrebnu vlažnost i kao rezultat toga postaće suva.

7. Uspešne sobne biljke

Zemljište je izuzetno efikasno u skladištenju vode. Ako je relativna vlažnost u zatvorenom prostoru preniska, vazduh će takođe uzimati potrebnu vlagu iz zemlje u kojoj su zasađene sobne biljke. Ovaj proces oduzima biljkama preko potrebnu vodu koja se može brzo osušiti. Korišćenje ovlaživača za povećanje relativne vlažnosti može biti od koristi ne samo našem zdravlju već i zdravlju naših biljaka.

8. Blaga unutrašnja klima za drveni nameštaj, parket i vredne slike

Ako je vlažnost preniska, vlaga će pre svega biti izvučena iz čvrstih materijala i predmeta kao što su nameštaj, zidovi i podovi. Kao rezultat toga, vremenom će drveni nameštaj i delovi infrastrukture postati napukli i lomljivi. Ako u prostoriji nema dovoljno vlage, oštećenja se mogu pojaviti na slikama i drugim drvenim predmetima. Ovo se može suprotstaviti dobrom unutrašnjom klimom sa odgovarajućim nivoom vlažnosti. Na primer, prodavci drvenih podova će preporučiti određenu vlažnost (između minimalno 40% i maksimalno 60% relativne vlažnosti) u trenutku prodaje, jer u suprotnom ne može da se garantuje kvalitet poda.

9. Muzički instrumenti harmoničnog zvuka

Baš kao i drveni nameštaj i parket, drveni muzički instrumenti kao što su klaviri, gitare i violine su izuzetno osetljive na promene vlažnosti u prostoriji. Ovlaživač vazduha sa integrisanim vlagomerom može pomoći u sprečavanju neispravnosti instrumenata. Fluktuacije unutrašnje klime se kompenzuju ovlaživačem tako da drvo zadržava svoj oblik i instrument ostaje savršeno usklađen.

10. Nema više udara statičkog elektriciteta

Ako je u vazduhu dovoljna vlažnost, može doći do manjeg statičkog punjenja u vazduhu, odnosno što je veća vlažnost, to će biti manje nakupljanje statičkog elektriciteta. Povećanjem nivoa pare i stvaranjem bolje klime u zatvorenom prostoru, statički naelektrisana kosa i odeća, kao i neprijatni statički udari među ljudima i pri dodiru metala, postaju prošlost.

Da li vam je potrebna pomoć pri izboru pravog ovlaživača? Saznajte više na našem blogu. Želite da saznate više o Stadler Form ovlaživačima? Koji ovlaživač vazduha je bolji za vas: Oskar ili ljupka Eva? Saznajte više sami ili potražite stručni savet kako biste mogli da kupite ovlaživač koji najbolje odgovara vašim potrebama. Kontaktirajte nas ili posetite našu onlajn prodavnicu kako biste pronašli pravi uređaj koji će poboljšati vazduha oko vas.

Pronađite najbolji kućni ovlaživač vazduha za sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *