Novosti, Ovlažite vazduh

Kako radi i kako se koristi ovlaživač vazduha

Kako_radi_ovlazivac_vazduha

Koji je najbolji sistem i kako se koristi ovlaživač vazduha, pojašnjenje. Nivo relativne vlažnosti od 40–60% se smatra idealnim koji preporučuju lekari i medicinski stručnjaci. Tokom hladne sezone, vlažnost u zatvorenom prostoru često može pasti na 30% ili manje. Glavni razlog za to je što se uključivanjem centralnog grejanja značajno povećava razlika između temperature u zatvorenom prostoru i na otvorenom. Što je ta razlika veća, suvlji je vazduh u prostoriji.

Da biste saznali da li je unutrašnja klima unutar vaša četiri zida u redu, možete izmeriti vlažnost pomoću higrometra – merač vlažnosti vazduha. Ako je unutrašnji vazduh previše suv, ovlaživač to može da ispravi, stvarajući optimalnu unutrašnju klimu i poboljšavajući dobrobit. U našem članku na blogu „10 razloga da nabavite ovlaživač vazduha“, ističemo kada i zašto treba da koristite ovlaživač.

stadler-form-selina-merac-vlaznosti-vazduha

Aktivno i pasivno vlaženje

Svaki sistem za vlaženje ima isti cilj: dodati vodu u vazduh. Postoje četiri različita sistema koji se mogu podeliti u dve kategorije ovlaživača: aktivni i pasivni ovlaživači.

Sa aktivnim vlaženjem, temperatura ne igra ulogu. To znači da se voda dodaje u vazduh bez obzira na temperaturu prostorije ili trenutni nivo vlažnosti. Vaporizatori i raspršivači su oba tipa aktivnih sistema za vlaženje. Prednost aktivnog sistema ovlaživanja je u tome što može vrlo brzo i efikasno povećati vlažnost u zatvorenom prostoru. Zbog toga uređaji u ovoj kategoriji nude visok nivo performansi ovlaživanja. Aktivni ovlaživači su pogodni za vodu mekog do srednjeg stepena tvrdoće.

Kod pasivnog vlaženja, vazduh se vlaži u zavisnosti od temperature prostorije i trenutnog nivoa vlažnosti. To znači da sa ovim procesom vazduh apsorbuje samo onoliko vlage koliko mu je zapravo potrebno na osnovu trenutne temperature dok ne postane zasićen. Ovo uključuje proces isparavanja – prirodni proces koji se dešava u prirodi – koji se izvodi pomoću tehnologije unutar isparivača ili sistema za ispiranje vazduha. Pasivno ovlaživanje je pogodno za sve stepene tvrdoće vode i veoma je energetski efikasno, bez izazivanja prekomerne vlažnosti.

Četiri sistema za ovlažavanje vazduha objašnjena jednostavnim rečima

Vaporiser
Voda se u aparatu dovodi do tačke ključanja koristeći metod sličan onom koji se primenjuje u ketleru, na primer. Kuvanje vode proizvodi vodenu paru bez mikroba koju jedinica emituje direktno u prostoriju i optimalno se distribuira u vazduh.

Sterilnost vodene pare čini sisteme isparivača posebno pogodnim za osobe koje pate od alergija. Kada voda ključa, proizvodi tihi mjehurajući zvuk koji može biti veoma opuštajući. Važno je da se kamenac redovno uklanja iz isparivača. Savetujemo vam da ne koristite tvrdu vodu ili vodu iz omekšivača vode u isparivačima jer bi značajne naslage kamenca i soli morali da se uklanjaju iz vašeg uređaja vrlo često.

Ultrazvučni nebulizator
Kao što ime govori, ovaj tip sistema za vlaženje pretvara vodu u maglu. Kod nas je poznat i kao ultrasonični ovlaživač. Oscilujuća ultrazvučna membrana u nebulizatoru atomizuje vodu, pretvarajući je u sitne kapljice. Ugrađeni ventilator u uređaju ih prenosi u vazduh kao maglu koja vlaži vazduh u prostoriji.

U principu, magla koju emituje uređaj je hladna jer je i voda u njemu hladna. Ovo čini sisteme nebulizatora pogodnim za rasadnike. Sa ovim sistemom, proces vlaženja postaje vidljiv zbog magle, zbog čega su ovi uređaji poznati i kao atomizeri. Nebulizatori su manje pogodni za upotrebu sa tvrdom vodom ili vodom iz omekšivača vode. Prvi pomenuti ima visoku koncentraciju kalcijuma što dovodi do značajnih naslaga kamenca u uređaju, uz potrebu za čestim uklanjanjem naslaga. Voda iz omekšivača je obogaćena visokim sadržajem soli što može dovesti do stvaranja belih naslaga oko uređaja. Veoma je važno za sve sisteme ovlaživača – a posebno za nebulizatore – da se redovno čiste i uklanja kamenac.

eva-2-ovlazivac-vazduha-u-prostoriji

Isparivač – filter ovlaživač
Način na koji isparivač radi zasniva se na prirodnom principu isparavanja. Filteri ovlaživača unutar jedinice su natopljeni vodom. Ugrađeni ventilator uvlači vazduh iz prostorije unutar jedinice gde se vodi kroz vlažne filtere ovlaživača. U tom procesu, vazduh apsorbuje potrebnu vlažnost u skladu sa trenutnom temperaturom i nivoom vlažnosti, odnosno dok prolazi, unutrašnji vazduh apsorbuje sitne kapljice vode i zatim se zajedno sa ovom vlažnošću ispušta u vazduh prostorije.

Sistem isparivača ima više prednosti. Prvo, isparivači su veoma tihi, što ih čini idealnim izborom za tihe prostorije kao što su spavaće sobe ili kancelarije, na primer. Drugo, prekomerna vlažnost nije moguća sa ovim sistemom jer je vazduh obogaćen samo sa onoliko vlage koliko mu je potrebno i može da apsorbuje vlažnost na osnovu trenutne temperature. Isparivači su pogodni za tvrdu vodu, kamenac neće ostavljati bele tragove po nameštaju. Odlikuje ga i niska potršnja električne energije. Antibakterijski tretiran Eko filter održava vazduh čistim i higijenskim, filtri ne samo da vlaže vazduh, već i čiste vazduh od velikih čestica prašine i prljavštine. Filter isparivača je potrebno sezonski promeniti.

oskar-isparivac-ovlazivac-vazduha

Perači vazduha ( 2 u 1 ovlaživač i prečišćivač )
Ovaj sistem je kombinacija ovlaživača i prečišćivača vazduha. Princip ovlaživanja spada u kategoriju sistema isparivača. Razlika je u izboru medijuma za vlaženje: uređaj za pranje vazduha koristi trajno upotrebljive plastične diskove, a isparivač redovno menja filtere od papirnih i tekstilnih vlakana. Uređaji za pranje vazduha su opremljeni diskovnim paketom dizajniranim posebno da apsorbuju vlagu, a takođe čiste čestice u vazduhu. Diskovi koji su poznati kao diskovi za vlaženje ili diskovi isparivača rotiraju u vodi. Ventilator usisava suv vazduh u zatvorenom prostoru koji se vodi preko rotirajućih vlažnih diskova. U tom procesu, zagađivači vazduha kao što su polen, prašina ili dlake se talože na rotirajućim diskovima. Pakovanje diskova nastavlja da rotira i čestice se ispiraju u vodi. Vlaga koja je još uvek prisutna na čistom delu diskova, sa kojih su uklonjene sve čestice, emituje se u vazduh.

Ovom tehnikom vazduh ne samo da se ovlaži, već se i očisti od nečistoća iz vazduha, što čini uređaje za pranje vazduha idealnim za ljude osetljive na alergene. Redovno čišćenje je važno kako bi se isprala vodena baza i uklonili zagađivači isprani iz vazduha.

george-perac-vazduha-preciscivac-ovlazivac

Sada ste upoznati sa četiri tipa sistema za vlaženje i znate kako oni funkcionišu. Ako još uvek niste sigurni koji tip ovlaživača je pravi za vas, onda vam preporučujemo da pročitate post na blogu «Kako odabrati ovlaživač» ili da pogledate video ispod.

Pronađite najbolji kućni ovlaživač vazduha za sebe.

Ovlaživači vazduha spasiće nas od suvog vazduha, ali šta ako je vazduh u stanu isuviše vlažan? Saznajte Kako rade odvlaživači vazduha i zašto ih koristiti

Kao i ostali mali kućni aparati, ovlaživači imaju dodatne delove koje treba periodično menjati. Dodatna oprema

Aroma Difuzeri

Aroma difuzeri dolaze u dve glavne varijante: ultrazvučni modeli i oni s intenzivnijim izvorima mirisa, poput mirisnih globusa. Dok ultrazvučni difuzeri oslobađaju manje pare u poređenju s ovlaživačima, para koju ispuštaju bogata je koncentratom eteričnih ulja. Ova fina magla se zatim širi prostorom, stvarajući prijatan i mirisan ambijent.

Aroma difuzer SOPHIE

Original price was: 14.990,00 RSD.Current price is: 10.990,00 RSD. SA PDV
Stadler_Form_Julia_Osveživač_Aroma_Diffuser_white_iso JULIA WHITE
Crni Julia Aroma difuzer osveživač vazduha JULIA BLACK
Stadler Form Julia Osveživac Aroma Diffuse titanium JULIA TITANIUM

Aroma difuzer osveživač vazduha JULIA

10.990,00 RSD SA PDV
Kako radi i kako se koristi ovlaživač vazduha 67 JASMINE GOLD
Stadler_Form_Jasmine_Osveživač_Aroma_Diffuser_white_iso JASMIN WHITE
Crni Jasmin aroma difuzer osveživač vazduha JASMIN BLACK
Crni Jasmin aroma difuzer osveživač vazduha JASMIN TITANIUM

Aroma difuzer osveživač vazduha JASMINE

6.990,00 RSD SA PDV

Aroma difuzer NORA

Original price was: 11.990,00 RSD.Current price is: 8.990,00 RSD. SA PDV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *