Aromaterapija, Novosti

Šta su eterična ulja?

stadler-form-blog-etericna-ulja

Eterična ulja trenutno uživaju veliku popularnost. Broj dostupnih proizvoda i mogućih upotreba značajno se povećao i tržište nastavlja da raste. Eterična ulja su prvi koristili Egipćani pre više hiljada godina i vremenom je njihova proizvodnja postala pravi zanat. Bilo da se koriste za otklanjanje zdravstvenih tegoba, poboljšanje sopstvenog blagostanja ili jednostavno u kuhinji, kada se pravilno koriste eterična ulja mogu doneti dodatnu vrednost svakodnevnom životu. Da vas sprečimo da se izgubite u ovoj džungli aroma, sastavili smo kolekciju informacija i saveta kao uvod u svet mirisa.

Definicija eteričnih ulja

Eterična ulja su blago isparljive mešavine koje se proizvode iz prirodnih ili sintetičkih (tj. veštačkih) izvora. U prirodi, esencijalna ulja takođe služe za odbijanje parazita, privlačenje korisnih insekata (npr. pčele za oprašivanje) ili zaštitu od bolesti (gljivični ili bakterijski napadi).

Danas, najčešće metode koje se koriste za dobijanje ekstrakta su parna destilacija, ekstrakcija i presovanje biljaka ili njihovih delova. Proces uključuje cveće, lišće, školjke, korenje i seme, kao i smolu, koru i drvo.
Tokom destilacije vodenom parom, voda se zagreva na približno 100°C. Proizvedena para izvlači ulja iz biljaka i zatim se sakuplja zajedno sa uljem kako bi se stvorila mešavina ulja i vode. Nakon nekog vremena, esencijalna ulja se odvajaju od vode i onda se mogu skinuti.
Ekstrakcija se koristi za proizvodnju cvetnih mirisa osetljivih na temperaturu. Kako bi se aktivni sastojci izgubili tokom destilacije, ova ulja se proizvode ekstrakcijom pomoću rastvarača. U tom procesu, ekstrakti se odvajaju od biljaka korišćenjem čistog alkohola ili mešavine alkohola i vode. Konačno, rastvarač se ponovo filtrira.

Hladno ceđenje se koristi samo za citrusna ulja, kora agruma se nakon pranja usitnjava, meša sa vodom i na kraju centrifugira. Ovaj proces odvaja esencijalno ulje od kore.
Kako eterična ulja nisu masna, vrlo brzo isparavaju i ne ostavljaju tragove.
Najčešće se koriste u kozmetičkoj i parfemskoj industriji. Međutim, eterična ulja se koriste i u medicini, a još češće u naturopatiji. I ne manje važno, izuzetno su popularni u kuhinji gde se koriste za začinjavanje jelima dodavanjem dodatnog ukusa.

Stadler-Form-Lavanda-etericno-ulje

Razlika između prirodnih i sintetičkih ulja

Pod pojmom „prirodna ulja“ postoje dalje oznake za razlikovanje ulja u smislu njihovog porekla, dobijanja ekstrakata, svojstava i mnogih drugih kriterijuma. Sa ovim uljima, svi – ili barem većina – sastojci su potpuno prirodni.

Čista (ili takođe nerazblažena) ulja se dobijaju direktno iz jedne biljke, dok prirodna ulja mogu da sadrže nekoliko sastojaka, a ne samo one od istoimene biljke. Prirodno identična ulja su zasnovana na prirodnim uljima, ali su proizvedena sintetički i daleko su manje složena od originalnih jer obično sadrže manje sastojaka. Nasuprot tome, sintetička ulja se prave u laboratoriji i potpuno su veštačka: nijedna od komponenti nije prirodna. Preporučujemo da se za unutrašnju primenu (inhalaciju) ili za nanošenje na kožu koriste samo čista ili prirodna ulja.

Najčešće korišćene biljke i njihovi efekti

Širom sveta postoji oko 120 eteričnih ulja – ne uključujući mešavine – tako da je izbor zaista ogroman. Pošto ih ima toliko, odabrali smo nekoliko najpopularnijih ulja koje ćemo vam predstaviti u nastavku kao uvod u svet eteričnih ulja.

Lavanda – sveža, cvetna, biljna. Smatra se omiljenom biljkom za pomoć pri opuštanju. To nije iznenađujuće jer vas prijatan miris odmah tera da pomislite na cvetna polja u francuskom regionu. Provansa. Lavanda takođe može pomoći u smanjenju stresa i ublažavanju anksioznosti. Eukaliptus – svež, biljni, kamfor. Ima efekat hlađenja, jača ako ste prehlađeni, kašalj ili glavobolja, pomaže vam da slobodno dišete. Nije pogodno za bebe ili malu decu. Pepermint – svež, biljni, razbistri. Izuzetno svestrano ulje. Sadržaj mentola u pepermintu ima okrepljujući efekat. Dakle, pepermint je takođe efikasan kao antioksidans i analgetik. Takođe može pomoći da se poboljša koncentracija i okrepi.

stadler-form-blog-menta-etericno-ulje

Korišćenje eteričnih ulja

Najefikasniji način za apsorpciju eteričnih ulja je preko kože ili sluzokože, odnosno udisanjem, gutanjem ili trljanjem. Zbog toga je uvek važno pažljivo rukovati njima. Čak i male doze su dovoljne da blagotvorno utiču na zdravlje. U pravoj dozi, ova ulja imaju tako prijatan efekat da ako se koriste nepravilno ili u previsokim dozama, mogu se javiti neželjeni efekti kao što su iritacija kože ili čak alergije. Zbog toga treba biti oprezan tokom upotrebe – posebno kod beba i dece kojima se ne preporučuju određena ulja poput eukaliptusa i timijana. Ako ste u nedoumici, preporučujemo da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom.

Najbolji način za udisanje esencijalnih ulja je korišćenje aroma difuzora koji napunite vodom, a zatim dodajte nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja. „Manje je više“ važi i ovde. Difuzor će učiniti ostalo za vas i ispuniti vašu sobu mirisnom maglom.
U Stadler Form-u smo specijalizovani za difuziju arome i dizajnirali smo elegantne nebulizatore kako bi omogućili optimalnu upotrebu eteričnih ulja. Ovi mali uređaji mogu distribuirati vaš omiljeni miris i pretvoriti svaku prostoriju u vašu ličnu oazu blagostanja. Pored aroma difuzora, nudimo i ekskluzivni asortiman 100% prirodnih mirisnih mešavina ulja koje su održivo proizvedene i nisu testirane na životinjama. Pored Refresh, Relak i Revive, od septembra 2020. na raspolaganju su još dva predivna mirisna ulja, u obliku Recharge i Relief. Tako da imamo nešto za svaki ukus.
A da li ste znali da naši ovlaživači dolaze sa dozatorom mirisa za punjenje vašeg doma vašim omiljenim mirisom?

Ako imate pitanja u vezi sa klimom u zatvorenom prostoru, kontaktirajte nas. Ili nas pratite na društvenim mrežama kako biste redovno dobijali informacije o aktuelnim temama u vezi sa unutrašnjom klimom, izveštajima o iskustvima ili uvidima iz Stadler Form-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *