GENERALNA PITANJA

Mi smo vaši stručnjaci za zdrav vazduh u zatvorenom. Ovde smo saželi najčešće postavljana pitanja za vas. Takođe smo spremni da odgovorimo na vaša pitanja putem ćaskanja uživo, telefona, e-pošte ili društvenih medija!

vlaznost_vazduha

Vlažnost je udeo vodene pare u vazduhu. Relativna vlažnost daje informacije o zasićenju vazduha vodenom parom u obliku procenta – uvek u zavisnosti od temperature. To znači: ako je relativna vlažnost 100%, vazduh je potpuno zasićen, a ako je 50%, napola je zasićen vodenom parom. Relativnu vlažnost možete meriti pomoću vlagometra.

optimalna_klima_u_prostoru

Optimalna klima za dom i kancelariju je sobna temperatura od 20-23 ° C i relativna vlažnost od 40-60% prema preporukama lekara i medicinskih stručnjaka. Posebno u spavaćoj sobi, ove vrednosti mogu primetno poboljšati vaš noćni odmor.

efekti_loseg_vazduha

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), vazduh u zatvorenom prostoru je 2 do 5 puta zagađeniji od vazduha napolju. Nivo zagađenja direktno utiče na kvalitet vazduha: što je viši nivo, to je kvalitet lošiji. Zagađivači poput fine prašine, životinjske dlake, polena, virusa, bakterija, spora plesni i dima mogu kontaminirati vazduh.

preciscivaci_vazduha_korona_virus

Oba uređaja mogu pomoći, ali neće pružiti 100% zaštitu od virusa. Ovlaživač vazduha stvara optimalnu unutrašnju klimu u kojoj virusi teže preživljavaju.

Pročistači vazduha mogu ukloniti neke viruse iz vazduha pomoću HEPA ili elektrostatičkog filtera. Međutim, konvencionalni domaći prečišćivači vazduha neće moći u potpunosti ukloniti sve viruse iz prostorije. Osim toga, virusi mogu dugo preživeti u filteru. Zbog toga je veoma važno da se filteri redovno menjaju i čiste.

razlike_odvlazivaci_ovlazivaci_peraci_vazduha

Ovlaživač vazduha obezbeđuje optimalnu vlažnost vazduha dodavanjem vode, odnosno ovlaživanjem vazduha. Postoje različiti sistemi: isparivači i ultrazvučni raspršivači.

Prećiščivač vazduha smanjuje zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru. Čestice poput fine prašine, polena i virusa, kao i neprijatnih mirisa biće uklonjene iz vazduha. Za njih postoje različiti sistemi (HEPA filteri ili uređaji sa elektrostatičkim filterom). Prećiščivač vazduha ne utiče na vlažnost vazduha.

Uređaj za pranje vazduha je uređaj 2 u 1 koji ispira zagađivače iz vazduha i vlaži vazduh u isto vreme kada je previše suv.