Novosti, Aromaterapija

Aromaterapija za borbu protiv stresa: koji miris odabrati

stadler-form-stres-redukuje-aromatherapija-na-poslu

Većina nas je upoznata sa tim. Dolazi u različitim oblicima i ponekad otežava naše živote ili nas čak čini bolesnima: stres. Čak i male, jednostavne metode mogu pomoći da se rešite toga. Samo nekoliko ciljanih, dubokih udisaja ili pravo esencijalno ulje protiv stresa može pružiti malo opuštanja. Ovde možete saznati više o temi, efektima negativnog stresa na naše zdravlje i koje jednostavne metode mogu pomoći u smanjenju stresa – čak i na radnom mestu.

stadler-form-blog-stres-aromaterapija-setnja-sumom

Šta je stres i zašto je smanjenje stresa toliko važno?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) definiše stres na sledeći način: „Stres se može definisati kao stanje zabrinutosti ili mentalne napetosti izazvano teškom situacijom. Stres je prirodan ljudski odgovor koji nas podstiče da se pozabavimo izazovima i pretnjama u našim životima. Svako doživljava stres u određenoj meri. Način na koji reagujemo na stres, međutim, čini veliku razliku u našem opštem blagostanju“. Međutim, nije svaki stres isti. Lekar Hans Selije je prvi napravio razliku između eustresa i distresa. Eustres se definiše kao pozitivan stres. Ovo nastaje kada postoji velika radost i pozitivno uzbuđenje. Ovaj oblik stresa nam daje dobar osećaj, daje energiju i inspiriše nas. Stoga ne doživljavamo eustres kao uznemirujući ili loš. Nasuprot tome, postoji negativan stres, poznat i kao distres. Ova vrsta stresa je uzrokovana preteranim pritiskom, brigama, teškoćama i anksioznošću. Ako uznemirenost potraje ili čak postane hronična, može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Ako se negativni stres ne smanji, on nas čini bolesnima. Ovo ima dalekosežne posledice, i to ne samo za pojedince. Prema Indeksu stresa na radnom mestu 2022, oko jedna od tri zaposlene osobe je pod stresom. Posledice stalnog stresa uključuju iscrpljenost, sindrom sagorevanja i depresiju. Rezultirajući zdravstveni troškovi i izostanak zaposlenih predstavljaju veliki teret za privredu. Prema „Job-Stress-Indek 2022“, objavljenom u saopštenju za javnost Švajcarske organizacije za promociju zdravlja („Gesundheitsforderung Schveiz“), ekonomski potencijal od oko 6,5 milijardi CHF mogao bi se iskoristiti uz prave mere.

Jednostavne metode za smanjenje stresa

stadler-form-blog-kako-ukloniti-stres-biciklista-srecan-covek

Često nije potrebno mnogo da se suprotstavi akutnom osećaju negativnog stresa. Čak i kratka šetnja prirodom može učiniti čuda. Vežbanje – najbolje na svežem vazduhu – pomaže u smirivanju nervnog sistema. Čak i najjednostavnije tehnike disanja mogu pružiti opuštanje. Primere tehnika disanja možete pronaći ovde. Dovoljno sna, uravnotežena ishrana, smanjenje tempa svakodnevnog života i postavljanje jasnih prioriteta su takođe delotvorni alati. Meditacija i kognitivna ponovna procena u početku nisu laki, ali su efikasni. Ovo poslednje je strategija za regulisanje emocija. To uključuje svesnu promenu načina na koji razmišljate o nečemu. Na ovaj način, negativna emocija se može promeniti u pozitivnu kroz novu perspektivu. Ovo može smanjiti, pa čak i eliminisati stres. Model transakcionog stresa koji je razvio Richard S. Lazarus, na primer, pruža dalje informacije o procesu ponovne procene. Postoje i pasivne metode, poput aromaterapije protiv stresa, koje su takođe efikasne.

stadler-form-blog-stres-kako-prevazici-aromaterapija-lavenda

Prirodno smanjite stres aromaterapijom

Stari Grci i Egipćani su već koristili aromaterapiju. Više o tome možete pročitati u blog članku „Istorija aromaterapije“. Trik je u odabiru pravog eteričnog ulja. Svaka esencija ima svoje dejstvo, pa esencijalna ulja mogu pružiti ciljanu pomoć protiv stresa. Lavanda posebno pruža smirenost i opuštanje. Ali cvetni mirisi kao što su jasmin, ruža, neroli ili citrusni mirisi kao što su bergamot i mandarina su takođe idealni za prirodno smanjenje stresa. Na primer, eterično ulje Relaks iz Stadler Form, koje miriše na lavandu i citruse. Mirisi se mogu koristiti na različite načine za borbu protiv stresa – uvek pod pretpostavkom da je odabrano ulje pogodno za predviđenu upotrebu. Za aromaterapiju, eterično ulje protiv stresa može se naneti na kožu, udahnuti ili čak jesti. Masažom, kupkom, parnim kupatilom za glavu ili dobrim obrokom eterično ulje protiv stresa se apsorbuje i razvija svoje dejstvo u telu i umu. Upotrebu eteričnih ulja protiv stresa uvek treba sprovoditi u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom. Najlakši i najefikasniji način je da se eterično ulje rasprši po prostoriji pomoću difuzora arome. Miris se pušta u prostoriju kao fina magla. Zatim ga telo apsorbuje kroz vazduh u prostoriji. Aroma difuzori su popularno sredstvo za korišćenje aromaterapije. Ovaj metod smanjenja stresa je pogodan kao brzi lek, ali i kao preventivna mera, na primer na radnom mestu, gde stres često nastaje.

stadler-form-blog-kako-prevazici-stres-aromatherapija-zena

Smanjenje stresa na radnom mestu

Naravno, aromaterapija nije pogodna za svako radno mesto. Međutim, postoje predodređena mesta kao što su kancelarije. Ovde je upotreba difuzora arome sa esencijalnim uljem idealna za smanjenje stresa direktno na radnom mestu. Eterično ulje kao što je bergamot ne samo da deluje umirujuće, već i obezbeđuje dobar miris u vazduhu i podstiče koncentraciju. Sa unutrašnjim mirom i povećanom koncentracijom, povećava se i produktivnost. Zahvaljujući ravnoteži, stres se čak može potpuno izbeći. Ali budite oprezni: ono što oduševljava jednu osobu izluđuje drugu. Posebno je važno unapred razjasniti sa ostalim zaposlenima da li je to u redu za sve, posebno u zajedničkim radnim prostorima i sobama. Treba izabrati i antistresno esencijalno ulje koje svi vole da miriše. Mirisi i intenzitet su veoma individualne senzacije koje treba uzeti u obzir. Ovo je jedini način na koji svi mogu da prežive radni dan bez stresa. Važna napomena: Gore navedene metode mogu pomoći u smanjenju negativnog stresa. Oni takođe mogu biti korisni u izbegavanju stresa. Međutim, ako vaš stres traje dugo, osećate se umorno i iscrpljeno ili imate druge simptome, preporučujemo vam da potražite stručnu pomoć.

Aroma difuzeri su uvek zgodan poklon

Aroma difuzer SOPHIE

Original price was: 14.990,00 RSD.Current price is: 10.990,00 RSD. SA PDV
Stadler_Form_Julia_Osveživač_Aroma_Diffuser_white_iso JULIA WHITE
Crni Julia Aroma difuzer osveživač vazduha JULIA BLACK
Stadler Form Julia Osveživac Aroma Diffuse titanium JULIA TITANIUM

Aroma difuzer osveživač vazduha JULIA

10.990,00 RSD SA PDV
Aromaterapija za borbu protiv stresa: koji miris odabrati 34 JASMINE GOLD
Stadler_Form_Jasmine_Osveživač_Aroma_Diffuser_white_iso JASMIN WHITE
Crni Jasmin aroma difuzer osveživač vazduha JASMIN BLACK
Crni Jasmin aroma difuzer osveživač vazduha JASMIN TITANIUM

Aroma difuzer osveživač vazduha JASMINE

6.990,00 RSD SA PDV

Aroma difuzer NORA

Original price was: 11.990,00 RSD.Current price is: 8.990,00 RSD. SA PDV
Stadler_Form_Tim_Ventilator_Fan_beli TIM WHITE
Tim_Ventilator_Fan_crveni TIM RED
Tim_Ventilator_Fan_crni TIM BLACK

USB Ventilator TIM

9.990,00 RSD SA PDV
black-orchid-crna-orhideja BLACK ORCHID
blue-rosewood-plavo-ruzino-drvo BLUE ROSEWOOD
orange-bergamot-narandza-bergamont ORANGE BERGAMOT
red-jasmine-crveni-jasmin RED JASMINE
+2
white-amber-beli-cilibar WHITE AMBER
yellow-vanila-zuta-vanila YELLOW VANILLA

Mirisni globus 1x

699,00 RSD SA PDV
stadler-form-etericna-ulja-revive Eterična ulja Revive
stadler-form-etericna-ulja-relief Eterična ulja Relief
stadler-form-etericna-ulja-recharge Eterična ulja Recharge
stadler-form-etericna-ulja-relax Eterična ulja Relax
stadler-form-etericna-ulja-refresh Eterična ulja Refresh

Eterična ulja cena

1.299,00 RSD SA PDV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *